In mei ga ik samen met Susana 3 weken naar Indonesiƫ. We gaan naar Noord Sulawesi en bezoeken 3 duikgebieden te weten Manado, Bangka en Lembeh.

Ik ga er fotograferen en filmen. We gaan 3 a 4 duiken per dag doen met veel avondduiken. Ik heb er weer zin in om met Susana te duiken.

Afgelopen maanden druk bezig geweest met de NOB 2* Instructeursopleiding, ben nu druk met het geven van lessen aan 1* en 2* duikers. Ook gedurende het WK onderwaterfotografie was ik van de partij als vrijwilliger. Ik had toen net mijn nieuwe GoPro 4 Hero black edition binnengekregen. Aangezien ik toen nog geen LCD display had kon ik niet echt zien wat ik aan het doen was. Inmiddels zijn alle bestellingen binnengekomen en heb ik een overzicht gemaakt op de Mijn videoapparatuur pagina. Ik heb er nog geen duiken mee gemaakt met alle filters erop. Dat gaat wel komen na mijn vakantie.

Het lijkt erop dat ik de normale fotografie even in de ijskast ga zetten en me even ga focussen op video inclusief macro video. Ik kan nu een slak van 3mm op een Ultra HD TV full screen laten zien. Deze camera kan ook heel mooi slow motion laten zien (120 frames bij 1080 HD). De eerste filmpjes zijn al te zien op Youtube.

In de winter van 2014 heb ik mij hoofdzakelijk bezig gehouden met een opleiding tot NOB 1* Instructeur. Sinds januari 2015 heb ik dat brevet in handen. Het duiken in koud water stond mij even tegen, vaak was het zicht zo slecht dat ik mij afvroeg wat ik in het water deed. Ik keek liever uit naar een vakantie naar de Fillipijnen samen met Rene van Zweeden wat in februari/maart 2015 plaats gaat vinden.

Ik moet zelfs de foto's van de vorige vakantie naar Puerto Galera en Anilao verwerken . . . jullie zien dat het duiken en fotografie even op een wat lager pitje staan.

3 weken duiken 3 duiken per dag . . . dat is wat ik en Rene van Zweeden hebben gedaan. We zijn 12 dagen wezen duiken bij Cocktail divers in Puerto Galera, dezelfde plaats waar ik vorig jaar met Susana ben geweest. Daarna nog 5 dagen duiken 3 duiker per dag in Anilao Fillipijnen. Gids was weer Lito en die heeft erg z'n best gedaan. Natuurlijk ging de camera elke duik mee, ik had deze keer een Nauticam voorzetlens mee, wat is dat toch moeilijk fotograferen. We hebben even een vergelijking gedaan met Rene's nieuwe Canon en hij kan 20cm dichter bij z'n onderwerp komen met de 100M L line lens. Dat zet je aan het denken . . . van deze vakantie wel de foto's snel uitgezocht en deze zijn te zien in het foto album.

We zijn 4 weken naar de Filipijnen geweest waarvan de eerste 2 weken naar Puerto Galero op het eiland Mindoro. We zaten daar bij Cocktail Divers, een Duits resort, erg luxe en deded daar 3 duiken per dag. Om 9 uur, 12 uur en 15 uur. Er was geen tijd genoeg om een 4e duik te maken want we moesten om 17 uur terug zijn en we kwamen pas rond 16.30 terug van de 3e duik. Daarna zijn we 1 week naar Anilao geweest, dit ligt op het schiereiland Batangas tegenover Mindoro. We zijn bij Arthur's Place verbleven waar we 2 jaar geleden ook zijn geweest. Onze divemaster Lito was er ook weer. We deden hier 2 duiken per dag en 1 kantduik. Ik was het duiken na 2 weken wel een beetje zat, ik voelde mij niet erg goed, al het eten ging er met moeite in. Maar qua foto's was het weer fantastisch. De meeste van jullie zullen de dagelijkse Catch of Day wel op Facebook hebben gezien, dit waren allemaal onbewerkte foto's. Op deze website komen natuur de mooiste bewerkte foto's te staan, daar heb ik nog wel een paar weken voor nodig. Check de fotoalbums, je ziet ze van zelf verschijnen. Ik heb niet meegedaan aan het ONK/NK omdat ik pas op de wedstrijd dag terug kwam. Nu is mijn onderwaterhuis naar Ikelite USA omdat er wat scheurtjes in het huis zitten.